YGS-LGS sınavları öncesinde uzmanlar dört milyonu aşkın öğrenci ve aileleriyle 12 milyonu aşkın kişi için şu önerilerde bulundu; “Sınavı yönetebilenler kazanacak. Öğrenci sınav başarısını kontrol edemez ancak sürecini kontrol edebilir. Performans anksiyetesi olanlar stres kaynağına doğru anlamlar yüklerse stresi yönetebilir. Kıyas kaygıyı artırdığı için öğrenci kendine hedef koymalı, onunla kıyaslanmalıdır. En büyük jüri olan ‘elalem ne der’ düşüncesinden de sıyrılmak gerekir”
—
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi uzmanları 12 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren LGS-YGS öncesinde sınav başarısı, öğrenci-aile ilişkileri, ergenlerde artan psikiyatrik rahatsızlıklar, sınav kaygısı, ergen psikolojisi değişimlerini multidisipliner yaklaşımla değerlendirdi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, başarıda beyin temelli öğrenmeye dikkat çekti. Tarhan, “YGS ve LGS’de sınavı yönetebilenler kazanacak. Öğrenci sınav başarısını kontrol edemez ama sürecini kontrol edebilir. Performans anksiyetesi olanlar stres kaynağına doğru anlamlar yüklerse stresi yönetebilir. Kıyas kaygıyı artırır. Öğrenci kendine hedef koyup, onunla kıyaslanabilir. En büyük jüri ‘elalem ne der’ düşüncesinden de sıy