Kış hastalıkları solunum yolu enfeksiyonları yalnızca Covid19, gripten oluşmaz. Covid-19 enfeksiyonu çeşitli varyantlarla tehdit olmaya devam ediyor. Sonbahar-kış aylarında çok sayıda virüs, daha az oranda da bakteriler farklı enfeksiyonlara yol açabilir.
Prof. Dr. Çağrı Büke
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
Kış hastalıkları gribal enfeksiyonlarla birlikte şu an hâkim olan Covid19, Omicron sıklıkla BA.5 ve daha az da BA.4’dür. Son günlerde ABD ve İngiltere’de ortaya çıkan yeni bir alt varyant olan BA.4.6’nın da görülme sıklığı artmaktadır.
Öncekilerden çok daha bulaşıcı
Havaların soğumaya başlaması, okulların açılması, kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilmesiyle solunum yolları enfeksiyonları daha sık görülmeye başladı. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyreden ancak risk grubundaki hastalarda ciddi sorunlara yol açabilen varyantların özelliği, daha öncekilerden çok daha bulaşıcı olmalarıdır. Üstelik hastalığın geçirilmesiyle ya da aşı ile oluşan antikorların etkilerinden de kendilerini koruyabilir. Öte yandan Hindistan ve Avrupa’da yeni bir Omicron varyantı daha var ki bu Omicron BA.2.75 olup, deney hayvanlarında akciğerlerde de çoğalma özelliği gösterdiği saptanmıştır. Bu durum, bu varyant yaygınlaşırsa yine ciddi ve ağır bir Covid-19 enfeksiyonu anlamına gelir.
Sonbahar ve kış aylarında kapalı ortamlarda daha sık bulunma, aşı tekrar doz oranlarının düşüklüğü, aşı tekrar dozlarının ihmali ile bu dönemde diğer mikroorganizmaların da enfeksiyon etkeni olarak görülme riski arttı. Oysa bazı basit önlemlerle hastalıklardan korunmak mümkün.
- Hem Covid-19 hem grip aşısı olmayı ihmal etmeyin!
Covid19 ve grip özellikle risk faktörüne sahip kişilerde ölümcül seyir gösterebilir. Hem Covid19’a hem de mevsimsel gribe karşı aşılanma önemlidir. Özellikle 60 yaş ve üzerindeki herkesin, 12 yaş ve sonrasında ise; kronik hasta (diyabet, hipertansiyon, KOAH, kalp, kanser vb), bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan obezite hastaları, hamileler Covid19 tekrar doz aşısı ve mevsimsel grip aşılarının mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca aynı evde risk faktörüne sahip kişilerle birlikte bulunan sağlıklı kişi ve sağlık çalışanlarının da aşılanması gereklidir. Covid19 aşısı 80 yaş ve üzerindeki kişilerde hastalığı geçirdikten ya da son doz aşısını olduktan 3 ay sonra tekrarlanmalıdır. Diğer kişilerde ise hastalığı geçirdikten 3 ay sonra