Hi Welcome You can highlight texts in any article and it becomes audio news that you can hear
  • Wed. Jan 22nd, 2025

Sokak Hayvanları Sorununda Herkesin Suçu Var!

Byindianadmin

May 25, 2024
Sokak Hayvanları Sorununda Herkesin Suçu Var!

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan hazırlanmakta olan Hayvan Hakları Yasa tasarı için, “Veteriner hekim olarak bize öğretilen tedavi et, yaşat. Uyutmak için değil kısırlaştırılmak için bütçe kullanılmalıdır. Sosyalleşmiş köpekler uyutulduğunda onların yerini ormandakiler dolduracaktır. Olayın bu aşamaya gelmesinde herkesin payı var. Yerel yönetimler görevlerini yapmadı, bakanlıklar denetlemedi, hayvan severler kurallara uymadı” uyarısında bulundu.

Haber-Röportaj: Nilay Akgün

Hazırlanmakta olan Hayvan Hakları yasa tasarısındaki; sokak köpeklerinin belediyeler tarafından toplanıp barınaklara götürülmesi, 30 gün içinde sahiplenilmeyenlerin uyutulması maddesi hayvan severlerin tepkisine neden oldu.

“Meslek odalarımızdan görüş istenmedi”

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ötenazi olarak adlandırılan hayvanların ağrısız-acısız şekilde öldürülmesi ile ilgili maddenin gerçekten tasarı da olup olmadığı yönünde bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Arslan konuşmasına şöyle devam etti: “Gönül isterdi ki böylesine önemli bir tasarı gündeme geldiğinde meslek örgütü olarak meslek odalarımızın da katkısı istensin. Biz de edindiğimiz tecrübelerle katkı verelim, bu ülke için en doğrusunu yapmaya çalışalım. Uyutma yöntemi her açıdan uygulanamaz. Bu coğrafyada insanlar yıllardır hayvanlarla iç içe yaşıyor. Vicdanı olarak böyle bir şeyin kabul göreceğini düşünmüyorum. Ayrıca teknik olarak da uygulanamaz. Bunu yapan İngiltere, İtalya, Portekiz gibi ülkeler 60-70 yıl önce planlayarak, sayıları belirli bir noktada tutmuşlar. Bizim ülkemizde uyutmayı düşündükleri çok fazla sayıda köpek var. Popülasyon çok yüksek olduğu için bunu yapacak teknik, hekim, alan da yok. İstanbul’da yaklaşık 17-18 barınakta toplam 6-7 bin köpek bulunuyor. 30 gün beklenecek sahiplenenler gidecek, kalanlar uyutulacak. Bunu yapmaya kalktığınız takdirde zaten bu birkaç yılı alır. Dolayısıyla bir anlamı kalmaz. Bu zaman diliminde kısırlaştırma yapılıp, hayvanlar sokağa salınabilir. Hasta ve saldırgan olanlar barınakta rehabilite edilir. Canın tartışıldığı bir noktada ekonomik boyutun tartışılması hoş bir şey değil ama bu açıdan bakıldığında acısız öldürmenin maliyeti en az kısırlaştırmada hatta belki daha da fazla”

“Sosyalleşmiş köpeklerin yerini ormandan gelenler alır”

Bugün ister kısırlaştırmak için ister uyutmak için yakalanan hayvanların sokakta sosyalleşmiş, yumuşak huylu olduğunu belirten Prof. Dr. Murat

Read More

Click to listen highlighted text!