Debatt
Den ekonomiska återhämtningen tycks ha planat ut i hela landet och företagarna i Skåne ser särskilt dystert på framtiden.
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet.Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Annons
Nu krävs en ansvarsfull avtalsrörelse och långsiktiga reformer som kan stärka svensk arbetsmarknad och konkurrenskraft, skriver Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne.
I höstas stärktes framtidstron bland företagarna inför tecken på allt bättre ekonomisk konjunktur. Men i Företagarpanelen för fjärde kvartalet framträder en klart dystrare bild. Vad vi ser är egentligen bara en förflyttning i sidled. Återhämtningen har planat ut och varken företagens investeringar eller privatkonsumtionen tycks riktigt vilja ta fart. En delförklaring är förstås det osäkra läget i omvärlden, men vi verkar också ha fått rätt i våra farhågor om att räntan höjdes för snabbt.
Nu gäller det att fokusera på långsiktiga mål och få fart på samhällsekonomin. Många företag, inte minst i Skåne, börjar få glest i orderböckerna. För hela Sverige spås en svag tillväxt för BNP under de närmaste åren: 0,7 procent 2024, 1,9 procent 2025 och 2,8 procent 2026. Arbetslösheten väntas öka till 8,6 procent under nästa år för att sedan sjunka tillbaka till 7,8 procent under 2026. Sett över längre tid framträder också ett mönster som förtjänar att tas på stort allvar. Sverige har haft hög arbetslöshet i både hög- och lågkonjunktur.
Annons
Annons
Samtidigt finns en omfattande kompetensbrist och företagen har svårt att rekrytera inom många yrkesområden. Det visar på strukturella problem som måste hanteras politiskt.
Nattsvarta är konjunkturutsikterna inte. Framöver väntas tillväxten till exempel få draghjälp av ökad privatkonsumtion. Men någon snabb, stor förbättring för konsumentföretagen lär det dessvärre inte bli.
Många hushåll har tvingats ta från sina sparkonton för att klara kostnadsökningarna på senare år. Även om inflationen har sjunkit och räntorna sänkts, så dröjer det några månader innan hushållen kommer i kapp ekonomiskt. Därför kan det också dröja innan de börjar konsumera i verkligt hög takt.
Samtidigt ser svensk industri ut att gå mot en fortsatt ekonomiskt utmanande tid. Efterfrågan är alltjämt dämpad på världsmarknaden med allt vad det innebär för landets exportföretag. I förlängningen påverkar den ekonomiska osäkerheten företag på alla nivåer, men de regionala skillnaderna är stora.
Företage