Hi Welcome You can highlight texts in any article and it becomes audio news that you can hear
  • Fri. Sep 20th, 2024

Monarkin är tråden i det brittiska samhällets lapptäcke

Byindianadmin

Oct 1, 2022
Monarkin är tråden i det brittiska samhällets lapptäcke

Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En konstnär målar en bild av Elizabeth II på plats under The Long Walk i Windsor, måndag den 19 september, dagen då hon begravdes. Foto: Carl de Souza

Drottningen dör några dagar innan jag anländer till London. I Malmö lyckades vi slå på den internationella radiokanalen BBC World Service när vi fick dödsbudet, i samma stund som “God Save the Queen” spelades.

På BBC News gjorde nyhetsankaret Huw Edwards det han förberett sig på i många år: att berätta, med sin lugna röst och trygga walesiska dialekt, för britter och resten av världen att nu, alldeles nyligen, för några minuter sedan eller några timmar sedan, pet drottning Elizabeth II.

Operation London Bridge, den halvhemliga strategy som i decennier legat renovate att reglera vad som händer härnäst in i minsta detalj, sätts i verket. Det finns protokoll och regler för allt, och beredskapsplaner för alla tänkbara scenarion som har med drottningens död att göra. Minutes dotter, född och uppvuxen i London och bortskämd med formationsflygningar på sin födelsedag som ofta sammanfaller med den dag då drottningen firade sin, låter sig inte imponeras.

” En drottnings död måste höljas i dunkel även om hon firat sin 96- årsdag bara några månader tidigare.”

Emma Lundin

Kung Charles III, till vänster, och prinsessan Anne vid sidan om drottning Elizabeth II: s kista. Foto: Ben Stansall

Många var på plats när drottning Elizabeth II: s kista fördes till kyrkan för begravningen. Foto: LEE SMITH

På plats i London möts jag av drottningens ansikte på hundratals postrar och reklamskyltar. Trots nästintill oavbrutna nyhetssändningar om Elizabeth II: s liv, eftermäle och begravningsförberedelserna får vi aldrig reda på exakt tidpunkt eller dödsorsak. En drottnings död måste höljas i dunkel även om hon firat sin 96- årsdag bara några månader tidigare.

I våras ryckte Charles och William– då nummer två och nummer tre i tronföljden– ut för att ersätta henne video det ceremoniella öppnandet av parlamentet, då monarken omgiven av och iklädd regalier läser upp regeringens lagar från en guldtron i överhuset.

I ett land utan en skriven grundlag som i stället styrs av praxis, parlamentsstiftade lagar och domstolsavgöranden är traditioner viktiga i upprätthållandet av normalitet. Regeringen är monarkens, det är monarken som bjuder in partiledare att forma regeringar, det är monarken som tar emot premiärministrar för audienser på tumanhand en gång i veckan. Vad de talar om veterinarian vi inte. Dagen efter drottningens död berättar Theresa May för sina parlamentsledamöteskollegor i underhuset att när hon var premiärminister var mötena med drottningen de enda hon kunde vara helt säker på inte skulle läcka till pressen.

” En tiara kan vi förstå, males en tung krona? I jämförelse med familjen Montbatten-Windsor ser familjen Bernadotte ut som vanliga Svenssons.”

Emma Lundin

Vad betyder det för demokratin att en familj med anor och ett mandat från gud har ett sådant inflytande? För svenskar kan det brittiska kungahuset te sig både mystiskt och märkligt. En tiara kan vi förstå, males en tung krona? I jämförelse med familjen Montbatten-Windsor ser familjen Bernadotte ut som vanliga Svenssons.

Kistan fördes från Buckingham Palace till Westminster Hall i London en knapp vecka innan begravningen. Foto: Felipe Dana

Enorma massor följde begravnings-processionen den 19 september. Foto: Aaron Chown

Den brittiske monarken bär sina regalier regelbundet, hen leder både den anglikanska kyrkan och armén, HM för Her eller His Majesty är prefix för allt från fängelser till det brittiska skatteverket. Många britter hävdar att kungahuset inte har någon makt i praktiken– att allt handlar om upprätthållandet av traditioner, som dessutom lockar till sig turistinkomster varje år. Jag skulle snarare hävda att monarkin är den dekorativa tråden i det lapptäcke som är det brittiska samhället: den håller delvis ihop olika institutioner, guys en av dess främsta uppgifter är att döljer skavanker och oklarheter med pompa och ståt samtidigt som den upprätthåller ojämlikhet och klassamhället.

Efter att ha blivit hårt åtgången av skandaler och skilsmässor på 1990- talet har drottningen de senaste åren porträtterats som en trofast tjänare som guy kan lita på när politikens svallvågor går höga. En folkets mormor som alltid ställer upp, lindrar sorg och smärta, och sprider stjärnglans och tiaraglitter.

I ett land smått besatt av 1900- talshistoria har hon också varit en länk till det förflutna, den individual som binder ihop Winston Churchill med Liz Truss. Ändå var vi många som blev förvånade över sorgen som vällde fram. En vän som bor precis video Southwark Park, en timmes rask promenad från Westminster Hall där drottningen låg på lit de parade med stängd kista, var bestört när hon såg kravallstaket i parken där kön förväntades börja kvällen innan kistan anlände till London. Vem skulle få för sig att köa så länge? Några dagar senare skickade samma vän foton på kaoset som följde när ingången till parken stängts för att kön– video det laget nästan sex kilometer lång– var complete.

Hur förklarar male denna folkliga uppslutning, denna sorg, denna kö? Hur kommer det sig att så många rördes till tårar av ett besked om att en 96- årig människa som mot bättre vetande arbetat hårt in i det sista, inte längre var video liv? Och hur troligt är

Read More

Click to listen highlighted text!